Cimkék

A pénz – sokat vagy keveset?!

 „A pénz nem boldogít, de nem árt, ha van – tartja a közmondás. Vizsgáljuk meg közelebbről mit tudunk a pénzről, mit tanít az egyház, hol vannak a csapdák, melyekbe beleesünk és hol vagyunk mi, akik nap mint nap szembesülünk a pénzzel, illetve annak hiányával!
K.

 TEXT: ApCsel 8,14-23
1. Ha nem mondanám el, hogy ez bibliai példázat – mai is lehetne. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló példa tarkítja a mi életünket is – nekem is ajánlottak már lakást, kocsit és nagy fizetést, azért, hogy ne az egyháznak dolgozzak, hanem X-nek, ám éltem úgy is –diákként -, hogy hetekig csak mustáros kenyérre futotta, de boldog voltam mégis...
2. „A pénz nem boldogít, de nem árt, ha van” – tartja a közmondás. Vizsgáljuk meg közelebbről mit tudunk a pénzről, mit tanít az egyház, hol vannak a csapdák, melyekbe beleesünk és hol vagyunk mi, akik nap mint nap szembesülünk a pénzzel, illetve annak hiányával!
– Valamikor a pénz ősi formája értéket képviselt, aranyból, ezüstből verték. Az arany az Istenhez való közelséget jelképezte, az egységhez legközelebb álló fém volt. A keresztények még ma is arany szentségtartóval és arany(legalábbis nemesfém) úrvacsorai kehellyel próbálnak közelebb kerülni az Egyhez. Az inkák az istenség megtestesülését látták az aranyban... A modern ember már nem az egységhez akar közelebb kerülni az aranyat leváltó pénzzel, (...) mert a pénzben kizárólag anyagi vágyainak beteljesülést látja. De ha álmainkban a luxusról is ábrándozunk, még mindig felcsillan a reménye, hogy az arany elosősorban az isteni fényt hordozza magában. (A latin lux, lucis szó fényt jelent)
- Általában a gyerekeknek azt tanítjuk, hogy a pénz piszkos. Nem szabad játszani vele, s ha mégis, akkor feltétlenül mosson kezet. Ám a gyerek látja, hogy életünk mégis a pénz körül forog- nem érti miért nem beszélünk róla. Ha pedig szóba kerül hajlamosak vagyunk kioktatni őket: Nem annak van pénze, fiam, aki dolgozik. Legyél talpraesett, ne hagyd magad! Ha pénzt akarsz keresni, dogoztass másokat magad helyett. Stb...
- Ma minden a pénz körül forog, a pénz lett a modern vallás célja: beteljesítjük vele vágyainkat, növeljük életszínvonalunkat és megvásároljuk a boldogságot. A pénz a vallásokban is jelen van, olykor elég arcátlanul. Tény, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek.
- Dahlke könyvének bemutatása: ha azt akarjuk, hogy pénzünk legyen, merjünk beszélni róla! + tanuljunk meg két alapvető szabályt alkalmazni a pénzzel kapcsolatosan: a rezonancia és a polaritás szabályait.
Rezonancia: ha valaki ásít, én is, ha valaki keresztbe teszi a lábát..., cseberből vederbe, pechsorozat, stb. Ha betegek vagyunk ne a betegek társaságát keressük...
Polarirás: szeretet-gyűlölet, ha szerencsejáték során nagy összeghez jutunk és nem vagyunk felkészülve rá más szinten pl. lelki szinten hatalmas lelki szegénység köszönt ránk. Világunkban mindennek megvan a maga ellenpárja – kilégzés nélkül nincs belégzés, jó nélkül nincs rossz, gazdag nélkül nincs szegény – aki nem látja be majd az élet rákényszeríti. Aki csak az egyik pólust táplálja, annak számolnia kell azzal, hogy egyszer (negatív formában) a másik is felbukkan az életében. Az ámokfutók élettörténetéből kiderül, hogy a légynek sem ártó, mondhatni észrevétlen emberekről van szó. Ami az ő esetükben tragédiához vezetett, az a hosszú ideig elnyomott, hirtelen nagy erővel előtörő árnyék. Ami idegesít, kihoz a sodrunkból köze van az árnyékoldalunkhoz. Figyeljünk arra! Ezért fontosak számunkra az ellenségeink!
-Nézzük az élet gyakorlati oldalát:
a) az örökösödés: ha kevéssel kezdjük az életünket megtanuljuk értékelni/vigyázni azt, amit megszereztünk. Örökség esetén nyom a súly – továbbadni, úgy cselekedni, ahogy elvárná az, akitől örököltük , engem szeret vagy a pénzemet– pénzgörbe, avagy meddig lehet elmenni?
b) a wellnes-szállók üressége: akik megengedhetnék maguknak – nincs idejük, akiknek lenne rá idejük, nem tudják megfizetni VAGY nem engedhetem meg magamnak a kezelést, mert túl drága - gondoljuk át kétszer: most x összeget kérnek el, de ha nem megyek el, akkor 5/10 év múlva már odaadnék mindent, csak megmenthessem az életemet --- „orvosként érthetetlen számomra, hogy valaki akkor kezdjen el élni, amikor halálos diagnózist kap”!!!! (R Dahlke)
c) pénz – idő: mindent megvesznek, de nincs idejük szóba állni a családtagokkal, halhatatlanoknak képzelik magukat, pedig általában nem vallásosak –mikor éltek tkp? Ne legyen a pénz szeretetpótlék! + Sokan azt gondolják, azért dolgoznak, hogy nyugdíjas korukra legyen pénzük mindenre (mind meg akarjuk érni az öregkort, de öregek nem akarunk lenni)– de már nem ugyanazok az álmok, nem mozognak úgy, korlátozottabbak a lehetőségek – ezt mindaddig szem elől tévesztették.
d) a félelem csapdája: aki szegény volt fél, hogy újra azzá válik, aki gazdag fél, nehogy elveszítse a pénzét
e) szünet beiktatása (vasárnap – régen: rokonlátogatások ideje, kiülés a kispadra, beszélgetés az arra járókkal, lányok, legények – séta a faluban, tánc, mostanság – jobbik esetben kirándulás vagy tévézés)
3. Dolgozzunk, becsülettel(!), mert a munka nemesít – de ne essünk át a ló tulsó oldalára! Az embernek szüksége van a pihenőnapra, a szabadságra, barátokra, családra, Istenre – ezek nélkül nem áll helyre a harmónia.
4. Bibliai üzenetek:
-A felolvasott bibliai rész: mindent nem lehet megvásárolni pénzzel!
-Mt 12,41-44
-Tim6,10
5. Próbáljuk megválaszolni a következő kérdéseket:
-mi lenne ha nyernék a lottón?
-mit szeretnék elérni az életben?
-miért dolgozok? a betevőért vagy azért hogy halmozzak? szórakozok-e, van-e szabadságom?
-mi változna meg ha sok pénzem lenne?
-mi lenne ha megtudnám, még csak egy évem van hátra?
A környezetünkben/velünk történtek nem véletlenül esnek meg – tanulnunk kell belőlük. Ha sikerül megtanulnunk a leckéket, megértjük a közmondást, miszerint „a pénz nem boldogít, de nem árt ha van”.
(R. Dahlke: A pénz pszichológiája című könyve alapján)
2010. 07. 25, Székelymuzsna
K.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése