Cimkék

Végezet vagy víg ének ideje?

Hiszem, hogy azokon a helyeken, ahol emberek együtt imádkoznak, egy cél felé tartanak, egyet akarnak - a válság az összetartozást erősíti. Az összetartozásban pedig a válságos időszakból is mindenki csak gazdagodva kerülhet ki. Ezt igazolja Jézus tanítása is: "Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek a földön minden dolog felől, amit csak kérnek, megadja nékik az én mennyei Atyám." (Máté 18:19)

Miért múlik el minden, ami szép?

Zsinatot tartott az Erdélyi Unitárius Egyház. A zsinat fénypontja az újonnan választott püspök Bálint Bencédi Ferenc felszentelése volt. Bár kötelességem lett volna, nem tudtam részt venni rajta. Egy másik kötelességnek kellett eleget tenni. Temetés volt a faluban. Utolsó útjára kísértük Biás Béla bácsit, aki életének 77 évében adta vissza lelkét a Teremtőnek. Az alábbi prédikációval búcsúztattam.

Szemtől-szemben a megosztottsággal

Az egyházközség asszonykórusával ma Nyárádszeredában és Jobbágyfalván - az ottani gyülekezetek imahetének első napján - evangéliumi szolgálatot végzünk. Az ünnepi istentiszteleten asszonytestvéreim zsoltárokat és népdalokat énekelnek, jómagam az alább jegyzett prédikációval készültem. Az imahét e napra szóló témája a címben olvasható. Kérem a mi egy Istenünket, hogy legyen velünk az utazás során, adjon nekünk áldott imádságos alkalmakat és támogasson bennünket, hogy az ottani gyülekezetek tagjaival, vezetőivel, lelkészével egymás hit- és lélekbeli épülésére lehessünk. Ámen.

Elröpültél már

 “…az orrszarvúak nem látnak jól, és nem tudnak már a jelenlegi bonyolult világban tájékozódni. Ősrégi korból itt felejtett vaksi lények, akik nem ismerik már a mai őserdők és szavannák útvesztőit, a pleisztocén kor utáni új és veszedelmes állatfajokat, és ezért az Isten küldött nekik egy madárkát, aki az orruk hegyére ül, s hangos csiripeléssel irányítják őket a sűrűben. Megmondja nekik merre menjenek, hol forduljanak, torpanjanak, meg, kivel vigyázzanak, és mikor áll elő olyan helyzet, amikor hanyat–homlok menekülniük kell.” (Müller Péter: Varázskő)

Az istentisztelet

 Mi az Istentisztelet célja, és ezt a célt mennyire szolgálja az istentiszteleti rend?

Isten országáért

A prédikáció 4 kérdéssel járja körül Lukács evangéliumának részletét, a Jézus és Péter közötti párbeszédet.
1. Az evangéliumot szerkesztő Lukács (?) szempontjából milyen üzenete van a párbeszédnek?
2. Lélektanilag mit közvetít a Péter és Jézus közötti párbeszéd?
3. Mit üzen a párbeszéd az egyháznak és a gyülekezetnek?
4. Milyen hatással lehet e párbeszéd a liturgiára?