Cimkék

A szelídség útján

 Kádár Barna és Geréb Erzsébet házassági megáldása
Text: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.”(Mt 5:5)
Kedves Menyasszony és Vőlegény, Zsóka és Barna!
Kedves Örömszülők! Ünneplő Gyülekezet!

Házasságra készülők, amikor az előkészítés ceremóniáját bonyolítják, nagy gondot fordítanak a meghívóra. A meghívónak olyannak kell lennie, hogy kifejezze a fiatalok életstílusát, szépségérzését. A meghívó formai megalkotása után, rá kell találni arra a gondolatra, amely lényegre törően kifejezi, mit is gondolnak a fiatalok szerelemről, házasságról...

Barnának és Zsókának esküvői meghívóján a Szelídség fogalmazódik meg, amelyet Szívvel lehet megtalálni.

Pörög a világ. Egymást váltják bennük a csillagok, a hírességek. Bármihez nyúlnak mindennel azt üzenik: Légy erős! Légy kemény! Légy harcos!
Pörög a film és doppingolja tudatalattinkba a kemény férfit, a harcost, aki robbant, tör, zúz, fakaszt. Doppingolja a nőt, aki ugyanilyen kemény.
Ebben a „Légy penge!”-világban Zsóka és Barna, esküvői meghívójuk formatervezésével, valamint a rá került üzenettel líraian, balladaszerűen mondják el nekünk azt, ami a lelkükben van, ami az életformájuk, amit az egymásnak megfogadott házasságról gondolnak: „Légy szíves szelídits meg! (...) Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít.” (Exupéry: A kis herceg) Ebben a penge világban, ők a szelídség útját választják!
Esküvői szertartásuk alkalmával ebben az útban szándékozom őket megerősíteni Jézus evangéliumának üzenetével: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” (Mt 5:5)

Kedves Zsóka és Barna!
Az evangélium eredeti nyelvén nem akármilyen boldogságról beszél Jézus. Ez a boldogság, amely a szelídséggel együtt jár Istentől való. Áldás.
Istentől áldottak, isteni áldás hordozói a szelídek.
Ígéretet kaptak arra, hogy öröklik a földet, hogy övék lesz a föld.
Jézus örömhírében a szelídség olyan Istentől áldott létállapot, amely az Istentől kapott élet fedezését szolgálja. Azt ígéri Jézus ebben az örömhírben, hogy másnak nincs maradandósága, létjogosultsága. Ezt az Istentől való áldást kell választani, ha maradandót akarunk. Rövid távon sok minden sikeresebb lehet, könnyebb is lehet, élvezetesebb is lehet, de távlatilag tudjuk, hogy csak a szelídség útjának vannak maradandó eredményei.

Hogyan járható a házasságban a szelídség útja?

Keresem a képet, hogy azt a tömörséget, amiről Jézus beszél nektek erről az útról, még érthetőbbé, valamilyen formában még megfoghatóbbá tegyem. Keresem azt a nyelvet, amely Jézus örömhírének a tömörségét beolvashatja szívetekbe.
Arra képre, és arra a nyelvre, amely megerősíthet benneteket a szelídség útjában és megvilágosíthatja számotokra Jézus örömhírét, én egy lovas embernek a vallomásaiban találtam rá. Ezt az embert ma a világon mindenhol Suttogóként ismerik. Vallomásában így foglalja össze a szelídség útjának általa megélt több évtizedes tapasztalatát: „Végül pedig, (...), el kell felejtenünk azt, amit én a szelídség mítoszának nevezek. Gyakorlatilag ugyanis az egész világon igen erősen él az a meggyőződés, amely a szelídséget a gyengeséggel, a lassúsággal és a fegyelem hiányával tekinti egyenlőnek. (...) Hatásosan és következetesen , újra meg újra sikeresen bizonyítom be azt a rendkívül izgalmas elvet, hogy a szelídség, ha gondosan megfontolt, a másik lény nyelvéhez igazított lépések sorozatának formájában nyilvánul meg éppen ellentétes a gyengeséggel. (...) A világban a szelídség az igazi erő, nem a fenyegetés vagy az ostor.” (Monty Roberts: Lovak és emberek)
Áldásra várva álltok, az Istennek szentelt imádságos helyen. Akarjátok az isteni áldást házasságotokra. Esküvői meghívótokkal és a benne írottakkal üzenitek mindenkinek, – szülőnek, testvérnek, rokonnak, barátnak, gyülekezeti tagoknak – hogy ti a szépet akarjátok. Üzenitek, hogy szép, szelíd házasságot álmodtok magatoknak.Olyan házasságot, olyan férj-feleség kapcsolatot, amelyben leomlik a szelídség mítosza. Olyan házasságot álmodtok, amelyben az isteni élet továbbhordozói lehettek.

Járjátok a szelídség útját házasságotokban mindig megfontoltan. Nem kapkodva, nem hirtelenkedve, nem haraggal, nem felháborodással. Mindig a székelyek második eszével gondolkodva járjátok.
Járjátok a szelídség útját házasságotokban úgy, hogy a lépéseket egymáshoz igazítsátok. Amikor túl nagyokat lépsz, és nem ér be a társad, igazítsd hozzá a járásod.
Járjátok a szelídség útját a házasságban úgy, hogy egymás nyelvét beszéljétek. Mindig azt a szép lírai, balladaszerű nyelvet, amelyen az esküvői meghívotokon osztottátok meg örömötöket.
Járjátok a szelídség útját a házasságban úgy, hogy soha ne felejtsétek el: az út amit választottatok nem egyetlen, jól megfogható, körülírható és mindig megtartható pillanat. Az út lépéseknek a sorozata. Ismétlődő, gyönyörű, varázslatos, szédítő, vissza-visszatérő pillanatok sorozata.

Kedves Zsóka és Barna!
A szelídség útja erő.
A szelídség útja Istentől áldott.
A szelídség útját jól látó szívvel lehet megtalálni.
A szelídség útja a házasságban azzal kezdődik, amikor megfogjátok egymás kezét, hogy kimondjátok a holtomiglant.
A szelídség útján a házasságban, kezeitek az élet bármilyen szélsőséges helyzetében a másik kezébe kulcsolódnak.
Isten áldjon az úton!
S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése